söndag 12 september 2010

Fröjdefull läsning på hög nivå

Med jobb, flytt och allt har jag haft riktigt svårt att ta mig tid till att fokusera på läsning. (Eller något annat för del delen)
Har ändå ,kapitelvis och långsamt, tagit mig igenom Liftarens Guide till Galaxen skriven av Douglas Adams.

Detta är en bok så knäpp och stundtals knepigt formulerad att jag ibland hade svårt att hänga med i texten - särskilt när jag läste om kvällarna, trött och på väg att somna.
Douglas tar oss med ut i rymden med Arthur, en jordbo, som huvudperson. För honom händer det mesta - jorden går under, möss vill sno hans hjärna, han lär sig flyga genom att falla och lyckas missa marken, och så vidare.
Hur det går för Arthur Dent och för jorden tänker jag inte avslöja något om, för det är ett alldeles särskilt nöje att läsa den här boken!

"Och så, en torsdag, nästan två tusen år efter det att en man hade blivit fastspikad vid ett träd för att han antytt hur trevligt det vore om alla kunde vara lite snälla mot varann som omväxling, satt en flicka alldeles för sig själv på ett kafé i Kickmansworth och insåg plötsligt vad det var som hade blivit så fel hela tiden, och äntligen visste hon hur man kunde förvandla denna planer till ett fint och bra ställe att leva på. Det här gången stämde det, det skulle fungera och ingen skulle behöva bli fastspikad på nånting.
Men innan hon hann gå till en telefon och berätta det för någon inträffade olyckligtvis en fruktansvärd och dum katastrof, och idén gick för alltid förlorad.
Det här historien handlar inte om henne.
Det är istället historien om den fruktansvärda och dumma katastrofen och några av dess konsekvenser.
Detta är också historien om en bok, en bok med titeln Liftarens Guide till Galaxen - en bok som inte publicerats på jorden och som ingen jordbo, före den fruktansvärda katastrofen, vare sig läst eller hört talas om.
I vilket fall är det en synnerligen märklig bok.
Ja, troligen är det den märkligaste bok som någonsin publicerats av något av de stora förlagen på Ursa Minor - som heller aldrig någon jordinnevånare hört talas om.
Det är inte bara en mycket märklig bok, den har också haft stora framgångar - blivit mycket mer populär än Den Himmelska Husmoderns Alltiallo, mer såld än 53 Tips för Tyngdlösa och med omdebatterad än Oolon Colluphids trilogi av filosofiska kvartersbomer: När Gud Gjorde Bort Sig, Ytterligare Några av Guds Klavertramp och Vem i Hela Friden är Gud Egentligen?
I många av de mer avspända civilisationerna på galaxens yttersta östra kant har Liftarens Guide redan ersatt den stora Encyklopedia Galactica som standardverket när det gäller kunskap och visdom. Även om mycket är utelämnat och mycket är av tvivelaktigt värde eller i vilket fall uppåt väggarna fel, har de nämligen två viktiga fördelar jämfört med det äldre och mera snusförnuftiga verket.
För det första är den lite billigare. För det andra kan man läsa orden TA DET LUGNT skrivna med stora vänliga bokstäver på omslaget.
Men historien om denna fruktansvärda och dumma torsdag, historien om dess egendomliga konsekvenser, och historien om hur dessa konsekvenser på ett oupplösligt sätt är förenade med hur denna märkliga bok, börjar mycket stillsamt.
Den börjar med ett hus. "

Optimisterna har jag fortfarande kvar att läsa, och jag har även fyndat en bok på loppis som verkar intressant - Tillintetgjord skriven av Debra Puglisi Sharp och Marjorie Preston. Mer om dessa senare. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar